Emergències 2010

Projecte de distribució de llavors i grans bàsics

Recuperant les collites a Haití (Veterinaris Sense Fronteres)

Ara fa 10 mesos, el darrer 12 de gener, Haití va patir els efectes d’un terrible terratrèmol, desgràcia que es suma a l’empobriment progressiu que pateix el país des de fa dècades. Va afectar principalment la capital del país, Port-au-Prince, i també altres ciutats properes. En aquests indrets, sense censos fiables, s’estima que hi vivien gairebé quatre milions de persones.

La majoria de les víctimes venien de famílies pageses, emigrades des de zones rurals, expulsades per la falta d’oportunitats per aconseguir una vida digne. En aquestes zones immenses de pobresa i barraques, les conseqüències del sisme varen ser espantoses. I ho continuen sent, ara agreujats pel brot de còlera que està afectant la zona centre del país, i pel pas de l’huracà Tomas, tot just fa una setmana.

Com molts altres pobles i ciutats de Catalunya, Caldes de Montbui es va mobilitzar ràpidament després del terratrèmol per ajudar les persones afectades, organitzant-se les diferents entitats del municipi per sumar forces en la recollida de diners i ajudar a cobrir les prioritats del poble haitià. Veterinaris Sense Fronteres, associació amb 15 anys d’experiència en desenvolupament rural a Haití, va ser l’escollida per a destinar els diners recollits. I amb aquest article voldríem explicar en què s’estan utilitzant aquests diners.

Després del terratrèmol, moltes famílies que havien emigrat des del camp a la ciutat per falta d’oportunitats, varen retornar als seus llocs d’origen buscant l’ajuda dels seus parents. La disponibilitat d’aliments sempre havia estat escassa, ja que es venia el poc excedent de la producció per poder comprar altres aliments o productes de primera necessitat.  Per fer front a aquesta emergència, i poder alimentar la gent arribada, les pageses i pagesos no van tenir més opció que utilitzar aquelles llavors que tenien reservades per a la següent sembra de primavera, que s’havia de produir en poc mes de dos mesos.

D’aquesta manera, la desgràcia del terratrèmol s’estava allargant en el temps, condemnant a la població a patir gana per falta de collita.

Les organitzacions pageses haitianes amb les que VSF treballa des de fa anys, van decidir que la prioritat de l’ajuda havia d’anar a cobrir aquestes necessitats immediates de menjar i sobretot a la provisió de llavors per a la sembra. Les varietats locals havien de ser la única opció, si el que es volia era preservar també el mercat haitià d’aquests productes i les varietats autòctones de cereals i hortalisses.

A causa de la gran demanda, la compra de llavors va ser limitada i no es va poder cobrir la necessitat per a la sembra de primavera. I per això que s’ha decidit fer una segona compra de llavors per a la sembra de tardor, que actualment s’està realitzant.

Junt amb els diners de Caldes de Montbui, altres finançadors públics i sobretot molts de privats, s’ha donat suport a aquesta iniciativa que de moment ha permès distribuir llavors de grans bàsics (principalment de blat de moro, frijol de diversos tipus i sorgo) a més de 7.000 famílies per cobrir el període de sembra d’abril i maig. El treball s’ha ampliat ara amb la creació de tres centres de producció de llavors d’hortalisses i ara la població rural està en condicions de començar la temporada de sembra de tardor.

Les entregues de llavors van acompanyades amb programes senzills de capacitació agrària i el subministre d’algunes eines a aquelles famílies que les necessiten. Cal destacar que aquestes donacions es centren en les famílies que han acollit persones damnificades pel terratrèmol i es prioritzen les llars encapçalades per dones. Constatem un cop més el gran esforç que estan fent les dones haitianes, sovint maltractades i ignorades, i que son el centre de les capacitats de recuperar la població d’aquesta situació.

Després de la primera reacció per cobrir les necessitats urgents, Veterinaris Sense Fronteres continuarà donant suport a  l’estratègia de les organitzacions pageses de creació d’un banc de llavors locals, amb el requisit que sigui gestionat per les pròpies organitzacions, i que asseguri un mínim de capacitat de proveir el mercat de llavors autòctones en prevenció de possibles nous desastres.

En aquesta segona fase que comença ara, també es construiran petits graners comunitaris per emmagatzemar llavors, parcel·les de cultius de noves plantes per produir llavors, i petits centres de producció d?humus per intentar incentivar la producció ecològica i la recuperació del sòl i aigües allà on treballem.

Cal destacar que junt a aquestes mesures, també es treballa per enfortir les organitzacions pageses que representen aquestes comunitats rurals i així augmentar la seva capacitat de treball pels seus propis interessos.

Enfront la pressió i acció interessada de les grans empreses de llavors, fertilitzants i plaguicides, apostem per una solució a llarg termini millorant la producció d’autoconsum i el suport al mercat local, basat en varietats locals de plantes i bestiar, cultivats i criats segons la tradició local i respectant el medi ambient.

Encara estem molt lluny d’aconseguir una millora definitiva de la situació. Però estem segurs que tot aquest esforç que ha sortit de les persones individuals de Caldes i de les seves entitats i associacions no s’ha perdut pel camí i que les organitzacions rurals haitianes estan traient molt de suc d’aquests diners.

 

Moltes gràcies a tot el poble i continuem treballant.

 

Veterinaris Sense Fronteres amb Caldes Solidària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*