Refugiats Liban i Jordània

Projecte camps refugiats Líban i Jordània. Resum introductori

Aigua, espai públic i societat als camps de refugiats del Líban i Jordània

 

 

Actualment el nombre de persones en condició de refugiades a nivell mundial ha arribat a una xifra mai vista en la història, superant inclús la situació derivada de la segona guerra mundial.

En particular, el conflicte sirià ha provocat un èxode massiu de persones que escapen de la guerra. Això ha afectat principalment els països veïns com Turquia, Líban, Jordània, Iraq i Egipte, que han rebut milions de persones. L’arribada de refugiats en aquests països ha causat un augment de la pressió demogràfica que contrasta amb una limitació de recursos.

En el cas de Líban i Jordània tenen polítiques diferents per a l’acollida de la població siriana desplaçada i això repercuteix en la naturalesa dels assentaments de refugiats i en la qualitat de vida dels seus habitants.

Aquest projecte estudiarà la relació entre la morfologia urbana i les relacions socials a partir de l’aigua com a eix central en dos assentaments de naturalesa oposada: un camp de refugiats d’ACNUR (Azraq, Jordània) i un assentament informal (Terbol, Líban).

Un cop la problemàtica contextualitzada, l’objectiu general del projecte és doncs millorar les condicions de vida dels refugiats a través de l’anàlisi sociotecnològic dels assentaments d’emergència on viuen a partir de l’ús de l’aigua per part dels refugiats. Per poder assolir aquest objectiu, hem fixat dos objectius específics: mostrar la situació dels refugiats sirians de Jordània i el Líban a la població catalana així com informar a ACNUR, altres ONG i les institucions locals governamentals sobre l’anàlisi entre els dos assentaments d’emergència i com afecten a les relacions socials entre els refugiats.

Per poder assolir aquests dos objectius específics realitzarem diferents activitats. Durant els 4 mesos anteriors al viatge a terreny es durà a terme una contextualització amb la zona a través de literatura, es contactarà amb les contraparts locals- Lebanese University i German Jordanian University- per a treballar conjuntament els punts més importants a incidir i la logística d’aquests. També els membres de l’equip treballaran en la preparació de tots els detalls tècnics necessaris per a fer la investigació.

Un cop al Líban i a Jordània es farà un mapejat dels diferents ínputs en els que s’ha acordat treballar. Tanmateix es faran enquestes als refugiats, dinàmiques de grup, entrevistes en profunditat, etnogràfics i mapes mentals per obtenir tota la informació sociològica necessària. Aquesta feina de camp es farà juntament amb estudiants i professors de les universitats locals. Posteriorment amb aquests estudiants i professors locals es realitzaran Workshops on es parlarà sobre la mencionada problemàtica, es treballaran les dades obtingudes i es debatran diferents possibles solucions.

Un cop finalitzat el viatge es treballarà sobre les dades obtingudes per tal de realitzar les exposicions i els materials audiovisuals necessaris per a la difusió del projecte així com sobre l’informe que es vol presentar a ACNUR, altres organitzacions no governamentals i les institucions governamentals locals.

  • País: Líban i Jordània
  • Contrapart o soci local 1: Department of Urban Planning. Fine Arts Institute. Lebanese University
  • Contrapart o soci local 2: School of Architecture and Built Environment. German Jordanian University
  • Projecte finançat per Caldes Solidària amb fons propis (7.467,00 euros)
  • Aquest projecte també té altres finançadors : el Centre de Cooperació pel Desenvolupament (CCD) de la Universitat Politècnica de Catalunya que també portarà a terme un procés de seguiment i avaluació del projecte . Web: http://www.upc.edu/ccd 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*