RD Congo

La RD del Congo

Què passa a la República Democràtica del Congo? 

Des de mitjans dels anys 90 la República Democràtica del Congo (RDC) és escenari d’una guerra que ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals, centenars de milers de desplaçats i refugiats, una greu crisi humanitària i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil, on almenys 200.000 dones i menors han patit la violència sexual com a arma de guerra.

Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública internacional i està silenciat per part dels mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial i esbiaixada, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades no només a l’explotació dels recursos naturals sinó també a dinàmiques de poder, on Rwanda i altres països de la regió juguen un paper fonamental, en un món globalitzat on les grans potències (EUA, Xina) competeixen per ampliar les seves àrees d’influència.

La RD del Congo és un país que té les dimensions d’Europa Occidental –2,3 milions de km²–, hi ha al voltant de 200 grups ètnics i altres tantes llengües i cultures mil·lenàries?
És una país molt ric en recursos naturals, com boscos de fustes precioses –per la seva grandària, és el segon pulmó verd del planeta– or, diamants, petroli, tungstè, urani, coure, estany, cobalt i coltan, entre d’altres
Amb les seves terres fèrtils, que ara estan patint tot un procés de privatització i acaparament per part de capital estranger, es podria alimentar a tota l’Àfrica.
Actualment al voltant del 10% del coltan –abreviatura de columbo-tantalita– que es consumeix a nivell mundial prové de la RDC, però que aquest país disposa del 80% de les reserves futures.
El coltan és un component indispensable dels dispositius electrònics presents als telèfons mòbils, als reproductors de música portàtils i als ordinadors.

L”actual circuit d’explotació i comercialització de tots aquests minerals, i en especial el coltan, està finançant els grups armats i els comandants de les Forces Armades que s’enfronten a l’est del país i provoquen nombroses violacions dels drets humans de la població.

La manca de transparència a la cadena de subministrament de les indústries electròniques d’aquests minerals fa que els consumidors i les consumidores no sabem si estan finançant la continuïtat d’aquesta guerra i si s’obtenen en condicions de violència i explotació laboral i mediambiental.

Font: Xarxa Entitats per la RD del Congo

 

Pots trobar més informació a:

Xarxa d’Entitats per la RD del Congo http://entitatscongo.blogspot.com.es/

Lliga dels Drets del Pobles http://www.perillderiqueses.org/

SICOM solidaritat i comunicació (diversos vídeos, entrevista a Frank Poulsen director del documental Blood in the Mobile, a membres de la Xarxa, etc.) http://sicom.cat/sicomtv/tag/goma/

Campanya “Raise hope for Congo” de Enough Project (USA):  http://www.raisehopeforcongo.org/?splash=hide

“Els dilluns dels drets humans” de Justícia i Pau, i Cristianisme i Justícia. Conferència del 11/02/2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*