Caldes també es suma per la transparència en el comerç de minerals
El passat dijous 28 de febrer el ple municipal es va pronunciar gairebé per unanimitat (16 a favor, 1 abstenció) a favor de la transparència del comerç de minerals procedents de la RD del Congo, comerç que està perpetuant la guerra i el finançament dels grups armats en la regió est d’aquest país.
A proposta de Caldes Solidària, els grups ERC, CIU, PSC i ICV-EUiA van portar a votació la moció al ple municipal la qual forma part de la campanya de sensibilització i incidència “No amb el meu mòbil” de la Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo que va començar al 2012 coincidint amb la celebració del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona.
Aquesta campanya vol cridar l’atenció de tots els usuaris i usuàries de telefonia mòbil i la societat en general sobre la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’expoli dels recursos naturals de la RDC com el coltan, entre d’altres, el qual s’ha convertit en un mineral imprescindible per al desenvolupament de la tecnologia d’avui dia com els mòbils, pantalles televisió, videoconsoles, ordinadors, càmeres fotogràfiques, com també tecnologia militar, aerospacial i de telecomunicacions. El coltan és ara doncs un mineral estratègic i imprescindible per molts països i per empreses multinacionals, així doncs també és un mineral molt cobejat.
Coincidint amb el mateix dia que concloïa la sisena edició del MWC a Barcelona, s’acordava en la moció aprovada sol•licitar més transparència a les empreses participants al MWC en la cadena de subministraments dels recursos naturals i el seu compromís a no utilitzar el coltan i d’altres recursos minerals explotats il•legalment a la RD del Congo. També s’aprovà, entre d’altres, sol•licitar a l’organització del MWC que inclogui un espai de reflexió i diàleg sobre la responsabilitat de les empreses de telefonia mòbil en la continuïtat de l’explotació dels recursos naturals a la RD del Congo.
Una altre dels punts importants i que va ser ressaltat al ple, fou l’aprovació de realitzar les gestions necessàries davant el Congrés Català, de l’Estat i de la UE per a que impulsin legislacions perquè no s’utilitzin minerals procedents de la zona de conflicte a la RD del Congo. En aquest sentit, al 2010 el congrés nord-americà i el president dels EUA, a iniciativa de diverses organitzacions internacionals, ja va aprovar la llei Dodd-Frank Act Conflict Minerals (section 102) que ha de garantir la no utilització de minerals procedents d’aquest conflicte.
Caldes es suma als municipis de Sabadell, Mataró, Lleida, Figueres, Manresa, Igualada, Vilassar de Mar, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Castellà del Vallès i Llançà que han aprovat aquesta moció, per contra l’Ajuntament de Barcelona és l’únic que l’ha rebutjat.
Malgrat no haver aconseguit que al MWC d’enguany es visualitzin progressos d’acord a les peticions de la societat civil, la visibilització del conflicte, la sensibilització de la població i l’adhesió de més municipis pretenen sumar forces per aconseguir un comerç net de minerals respectant els drets humans.