14 abril 2020

Aquest estiu sense les Vacances en Pau 2020

Recentment la Comissió nacional del Frente Polisario, la Delegació saharaui per a España i CEAS-Sahara (la Coordinadora Estatal de Asociaciones Solidarias con el Sáhara) han fet pública la decisió de suspendre el programa de Vacances en Pau 2020 per mitjà de la qual milers de nens i nenes sahrauís procedents dels campaments de refugiats de Tindouf (Algèria) passen els mesos de juliol i agost amb famílies a l’Estat espanyol.

Aquesta decisió s’ha pres atenent a l’evolució i situació actual de la pandèmia de Covid-19. Podeu llegir els comunicats de la Delegación Saharaui para España i de CEAS-Sahara als respectius enllaços.

Tota la nostra solidaritat per les persones que estan patint a causa d’aquesta malaltia i de les seves conseqüències, però també amb el poble sahrauí amb el qual compartim el seu anhel de justícia i llibertat. Esperem poder organitzar al llarg de l’any alguna activitat relacionada i seguir fent visible la lluita sahrauí.

Recordem que Caldes Solidària des de fa més de 20 anys coordinem l’acollida a Caldes de Montbui i també participem de la coordinació a nivell comarcal. A Catalunya als darrers anys unes 500 famílies catalanes acullen nens i nenes sahrauís d’entre 10 i 12 anys en el marc d’aquest programa amb l’objectiu principal d’oferir-los una estada agradable i unes vacances d’estiu com es mereixen; evitant les elevades temperatures del desert -que arriben als 55 graus-, i deixant enrere durant uns mesos, les mancances que pateixen ells i les seves famílies obligades a sobreviure exiliades des de fa 43 anys en campaments de refugiats a Tindouf (Algèria).

Aquest projecte també pretén diagnosticar i tractar els aspectes sanitaris que presentin els infants, per tal d’evitar el desenvolupament de futures malalties greus. També, un cop arribin a Catalunya, se’ls proporciona un equilibri nutricional que els permeti recuperar nivells dels nutrients necessaris encara que sigui amb caràcter conjuntural; es fomenta i impulsa l’apropament entre el poble sahrauí i el poble català, conscienciant la societat local sobre el problema que pateix el poble sahrauí des de fa ja més de 40 anys i es fa visible el suport del moviment solidari a l’única solució justa que hi ha per aquest conflicte: el procés d’autodeterminació del Poble Sahrauí.