Caldes Solidària amb el poble Sahrauí

Preguntes freqüents sobre l’acolliment

Aquest és un recull de preguntes que potser us feu sobre el projecte Vacances en Pau (acolliment de nens i nenes sahrauís) i amb les seves respostes. Als qui esteu interessats en l’acolliment esperem que us siguin d’ajuda.

Per tornar a l’apartat del projecte de Vacances en Pau clica aquí.

 

Què és el projecte Vacances en Pau?

És un projecte organitzat per la Delegació del Frente Polisario a Catalunya d’acollida temporal de nens i nenes sahrauís per famílies catalanes durant l’estiu. És un símbol de solidaritat amb els nens i nenes sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia, la violació dels drets humans i la guerra.

Podeu conèixer els seus objectius prement aquí o consultant la pàgina web https://catalunyasahara.cat/.

Aquest projecte també existeix a nivell d’Estat espanyol i en altres països.

On puc trobar informació sobre el poble sahrauí i la seva lluita?

A les xarxes i internet trobareu molta informació. Aquí alguns enllaços d’interès:

Com es pot acollir un nen o nena sahrauí?

Si ets una família de Caldes de Montbui contacta amb Caldes Solidària i demana pel coordinador del projecte d’acollida.

Si ets de fora de Caldes hauries de contactar amb l’entitat que coordini l’acollida a nivell comarcal. Al Vallès Oriental us atendrà l’Ignasi (696 037 838). Podeu preguntar al vostre ajuntament i si necessiteu ajuda no dubteu en demanar-nos informació al respecte.

Quants nens es poden acollir i quina edat tenen?

En general es sol acollir un infant per família, però també pot ser més d’un si fos necessari. Els nens i nenes sahrauís tenen una edat compresa entre 8 i 12 anys i alguns poden ser repetidors (han estat en anys al projecte de Vacances en Pau, habitualment al mateix municipi i mateixa família).

Quant temps estan els nens/es?

2 mesos (juliol i agost).

Quins requisits hi ha per acollir un infant sahrauí?

En general, tenir la predisposició d’acollir l’infant com un més de la família. Les famílies han d’acceptar alguns compromisos com participar de la Festa Central del projecte o la recepció que realitza l’Ajuntament del municipi on es fa l’acollida. Cal tenir en compte que els nens i nenes sahrauís no poden sortir del país durant l’estada. És recomanable que la família acollidora tingui fills d’edats no excessivament dispars. La nostra entitat resoldrà els dubtes que tingueu.

Quines despeses assumeixen les famílies acollidores?

Les famílies assumeixen les despeses de manutenció dels nens/es durant l’estada a Catalunya. A Caldes de Montbui, el cost del trasllat dels camps de refugiats sahrauís de Tindouf fins Catalunya i viceversa (viatgen en avió) actualment són assumits inicialment per Caldes Solidària, però busquem la complicitat de l’Ajuntament (regidoria de cooperació) que porta molts anys col·laborant amb aquestes despeses. Altres despeses que ha sufragat l’Ajuntament de Caldes als darrers anys són les corresponents al casal d’estiu quan ha estat escaient. La revisió de salut general es realitza al Centre d’Atenció Primària.

Es realitzen activitats amb altres nens i nenes sahrauís?

Durant la primera quinzena de juliol, a l’inici de l’acollida, les famílies acompanyen als nens i nenes a un acte de benvinguda i recepció per part de l’ajuntament. També s’organitza una Festa Central del projecte on conflueixen tots els nens i nenes que han arribat a Catalunya (el lloc pot anar variant). És una festa lúdica i de convivència entre infants sahrauís i famílies acollidores d’arreu del territori.

És freqüent que les famílies acollidores es trobin per compartir i gaudir conjuntament d’aquest acolliment.

Hi ha algun tipus de suport per a les famílies acollidores?

Caldes Solidària i els seus coordinadors donen suport a l’acolliment durant l’estada dels infants a Caldes de Montbui. L’associació coordina algunes activitats conjuntes amb la resta de famílies i nens/es i, si escau, pot donar suport humà, assessorament i acompanyament en aquesta vivència (les famílies disposen dels números de telèfon dels coordinadors). En ocasions també hi ha col·laboració a nivell de la coordinadora de zona (Valès Oriental al nostre cas)l i en última instància per la delegació del Frente Polisario a Catalunya.

Altres entitats com Creu Roja, o Caldes Solidària per mitjà del grup Top Manta Solidari, també poden donar suport pel que fa a la roba.

Els nens/es entenen el català o castellà?

Si són nens/es que han vingut per primer cop entenen una mica el castellà. Els repetidors entenen millor el castellà i fins i tot el català, alguns poden entendre i parlar el castellà sense gaires problemes.

Cal considerar alguna aspecte sobre la religió?

La cultura sahrauí és en primer lloc una cultura àrab, musulmana i africana amb trets particulars que la diferencien dels països veïns. Si el nen/a demana poder resar, cal deixar-li fer lliurament. Cal tenir en compte que per aquest motiu els nens i nenes sahrauís no mengen aliments derivats del porc.

I pel que fa l’alimentació?

Als campaments viuen en diverses situacions extremes, una d’elles és l’alimentació i en moltes ocasions els nens no tenen cobertes les necessitats més bàsiques per al seu bon creixement i desenvolupament personal. Un dels objectius de l’acolliment és també proporcionar una alimentació equilibrada pel nens i nenes. L’alimentació ha de ser variada : verdures, peix, carn, fruita… no donar-li porc ni cap producte elaborat amb porc.

I la salut?

Els nens/es han de fer una revisió sanitària al Centre d’Atenció Primària per tal de detectar possibles problemes de salut. També el projecte de Vacances en Pau es fa necessari per donar una atenció mèdica per als infants que són una població de risc en el context dels campaments. L’Ajuntament també ha anat assumint algunes despeses d’altres especialistes com  el dentista o l’oftalmòleg, quan escau.

El Frente Polisario tramita a la Generalitat una tarja sanitària individual pels nens i nenes sahrauís que els garanteix l’atenció sanitària adequada a tot l’Estat espanyol i que es proporcionen a cada família acollidora. En cas de necessitar eventualment atenció mèdica (per malaltia, etc.) cal presentar aquesta documentació als serveis sanitaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*