Bhimphedi Nepal

Introducció projecte Bhimphedi, Nepal

Des de Caldes Solidària hem col·laborat amb el Nepal en diverses ocasions, a través de l’Associació d’Amics del Nepal. L’any 2000 vam iniciar els nostres ajuts, participant en la millora de dos orfenats, el de Mahendranagar i el de Bhimphedi. Per fer-ho possible, vam promoure que diverses famílies calderines col·laboressin organitzant actes, sopars i concerts benèfics…

 

Aquella feina es va acabar, però ara Nepal ens torna a necessitar. Ara, més que mai.

El passat 25 d’abril de 2015 un terratrèmol, el més poderós des dels anys 30, va sacsejar el Nepal, afectant greument la vall de Katmandú. Hi van morir més de 10.000 persones, i els danys materials, molt difícils de quantificar i valorar, van ser molt importants. El poble de Bhimphedi, d’uns sis mil habitants, es troba dins la zona afectada. Afortunadament, degut a l’hora en que es va produir el desastre, no va morir ningú. La gent estava fora de les seves cases: uns inaugurant un camp de bàsquet (finançat amb fons de cooperació per al desenvolupament), altres estaven treballant al camp. Tot i així, la devastació va ser enorme: el 85% de les cases van quedar afectades. Per sort, els mòduls de l’orfenat van resistir: estaven ben construïts!

Ara a Bhimphedi el repte és reconstruir el poble de forma segura, de manera que les noves construccions puguin afrontar nous terratrèmols, fet inevitable degut a la situació geogràfica del país.

Per això proposem ajudar a Amics del Nepal en el desenvolupament d’un programa de reconstrucció antisísmica. Un projecte que no només proporcionarà diners per a la reconstrucció, sinó que també es centrarà en donar els coneixements tècnics necessaris a la població, per tal que siguin capaços de reconstruir les seves cases aplicant uns criteris bàsics de sismoresistència; sempre adaptats als seus materials, tradicions i cultura. Aquest procés es farà d’una forma participativa en totes les seves fases: des de la selecció de les tipologies constructives més adients, passant per la selecció de les famílies més necessitades, fins a la organització dels tallers de capacitació, del banc de materials i de la construcció dels prototips de cases.

La voluntat final d’aquest programa és aprofitar el procés constructiu dels vuit prototips de cases per a donar formació sismoresistent a tots els paletes, constructors, mestres d’obres i propietaris de la zona. D’aquesta manera la població s’enforteix gràcies a uns coneixements que abans no tenia, i tots els que han après les tècniques poden seguir transmetent els coneixements a més gent, més enllà de Bhimphedi, donant una projecció de futur al programa.

Des de Caldes ens proposem inicialment donar suport econòmic als primers sis mesos de feina d’aquest programa. Sis mesos clau, que constaran de les següents fases: la primera de reconeixement del terreny i avaluació de danys, la segona d’identificació de tipologies constructives i tallers necessaris, i la tercera d’organització dels tallers, banc de materials i construcció dels 8 prototips d’habitatge, cadascun d’ells amb diferents tècniques. Un projecte molt ambiciós, però amb força garanties d’èxit, donada l’experiència dels responsables tècnics de l’acció.

Posteriorment, es pretén crear un fons econòmic per tal d’oferir microcrèdits que permetin la reconstrucció progressiva de tot el poble i els seus barris, molts d’ells formats per casetes aïllades distribuïdes de forma difosa per les muntanyes.

Aquest projecte no seria possible sense un bon treball en equip, tant per part de les ONG’s i institucions catalanes que hi participen, com també per part dels col·lectius i associacions nepaleses que conformen Bhimphedi, totes elles de diferents ètnies i castes. De ben segur, aquest projecte serà un procés d’aprenentatge molt positiu, intens i enriquidor per totes dues bandes: catalans i nepalesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*