Chagas

En Pere Albajar

És difícil resumir la trajectòria científica, formativa, laboral i de cooperació per al desenvolupament d’en Pere, i alhora la seva persona. Us presentem alguns trets, no obstant podeu ampliar informació al document que trobareu aquí i que vam utilitzar en la presentació de la seva candidatura al Premi de cooperació internacional per al desenvolupament humà al 2010 del Consell Comarcal del Vallès Oriental, i que pel qual finalment fou guardonat.

 

Nascut a Brasil fill de calderins, amb formació de jove a Catalunya i llicenciat en medicina a la Universitat de Barcelona. Va realitzar cursos de formació sobre cooperació per al desenvolupament i sobre cultura indígena, i disposa d’una àmplia formació en salut internacional i medicina tropical.

Al 1995 va coordinar el seu primer projecte de cooperació a l’Estat de Rondônia (Brasil) que fou finançat per les parròquies de Santa Eulàlia, Caldes de Montbui i per Caldes Solidària.

Atenció mèdica a Rondônia, recerca sobre la malaltia de Chagas, capacitació d’agents de salut a Río Negro, millora de la salut de la població a partir de recursos naturals a l’abast de les comunitats, edició de llibres sobre salut, acompanyament a l’Associació Indígena de Barcelos (ASIBA) i la seva creació, desenvolupament del pla de salut del Parc Nacional de Jaú, assessorament a Metges Sense Fronteres sobre la malaltia de Chagas, etc.

Actualment i des de fa uns anys en Pere és el responsable del Programa de Control de la malaltia de Chagas a l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

En Pere Albajar és una persona normal. Un bon professional del treball per al desenvolupament humà. És un excel·lent exemple d’una cooperació per al desenvolupament de present i de futur. En Pere és un bon referent per a la cooperació per al desenvolupament humà que hem de fomentar des del Vallès Oriental.

Al mateix temps, cal dir que en Pere és una persona extraordinària, excepcional, irrepetible.

Ha estat i continua sent una sort acompanyar al Pere i a tots amb els que ell porten a terme aquest fantàstic treball cooperatiu.